Dary jesieni

Jesień już w pełni, to ostatni moment aby skorzystać z jej darów. Słoneczne dynie, rumiane jabłka i pyszne orzechy wspaniale urozmaicą naszą dietę. Warto jednak przygotować też  porcję warzyw i owoców na szare zimowe dni.

1. JesienOrzechy są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowychne warzywa i owoce są pyszne i wartościowe nie tylko w postaci surówek, ale też wyciskanych samodzielnie soków.

2. Świeże warzywa i owoce zamrożone tuż po zbiorach zachowują większość witamin i składników mineralnych. Pomogą nam więc przetrwać zimowy okres niedoborów, bez uciekania się do suplementów. Warto przygotować zarówno pokrojone w słupki lub kostkę pojedyncze warzywa, jaki i mieszanki ? włoszczyznę czy jednokolorowe porcje, stanowiące bazę do sosów, zapiekanek lub dań z ryżem.

3. Wielu z nas nie docenia orzechów, które obfitują w korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Możemy dodawać je do sałatek, płatków śniadaniowych lub stosować jako przekąskę.